19 dhjetor 2013

U botua Erasmus+ udhëzuesi, 1.8 miliardë euro në disponim për vitin 2014

Organizatat që dëshirojnë të konkurrojnë për financa në vitin 2014 përmes Erasmus+, programi i ri i Bashkimit Evropian për arsim, trajnim, rini dhe sport, mund të fillojnë me përgatitjen e aplikimeve për grante që sot.

17 dhjetor 2013

BE-ja e mbështeti përgatitjen e studimeve për zhvillim të nyejve strategjike të transportit shumë-modal

Më 18 dhjetor 2013, në ora 10:00, në Qendrën Informative të BE-së do të organizohet konferencë që do ta shënoj fundin e projektit të financuar nga BE-ja “Përgatitje të studimeve për zhvillim të nyejve strategjike të transportit shumë-modal”.

10 dhjetor 2013

BE-ja mbështet krijimin e sistemit të integruar rajonal për menaxhim të mbeturinave

Më 11 dhjjetor të vitit 2013, në ora 11:00, në Qendrën Informative të BE-së do të organizohet inaugurim të projektit të financuar nga BE-ja “Përgatitje të planeve rajonale për menaxhim të mbeturinave dhe vlerësim strategjik të mjedisit për rajonet lindor dhe verilindor”.

10 dhjetor 2013

10 dhjetor – Dita e të Drejtave të Njeriut:
Promovimi i Doracakut LGBTI nga Këshilli i Bashkimit Evropian

Të martën, më 10 dhjetor, në ora 11:00, në Qendrën Informative të BE-së do të organizohet një debat dhe një konferencë për shtyp me rastin e Ditës së të Drejtave të Njeriut. Gjatë debatit do të prezantohet Doracaku LGBTI i miratuar nga Këshilli i Bashkimit Evropian.

27 nëntor 2013

27 shtetet anëtare të BE-së u kanë dhënë nënshtetësi 780 000 personave në vitin 2011

Në vitin 2011, 783 100 persona kanë marrë nënshtetësi nga 27 shtetet anëtare të BE-së 1, ,që paraqet një ulje prej 4% në krahasim me vitin 2010.

26 nëntor 2013

7 nga 10 qytetarë të BE-së deklarojnë se nga ndihma për shtetet në zhvillim përfitojnë edhe ata

Sipas 66% të qytetarëve të BE-së, trajtimi i varfërisë në shtetet në zhvillim duhet të jetë një nga prioritetet kryesore të Bashkimit Evropian.

25 nëntor 2013

Lëvizje e lirshme të njerëzve: pesë aksione për të mirën e qytetarëve, për rritje dhe punësim në BE

Përgjegjësitë e përbashkëta të shteteve anëtare të BE-së dhe të institucioneve të BE-së për avancimin e të drejtave të qytetarëve të BE-së për të jetuar dhe për të punuar në ndonjë shtet tjetër të BE-së është theksuar në dokumentin për politika të miratuar nga Komisioni Evropian.

25 nëntor 2013

5 kul robotë të financuar nga BE-ja

>Përsëri organizohet Java robotike e BE-së. Tre vite me radhë, festohen me më shumë se 300 evenimente nga 25 nëntor deri më 1 dhjetor arritjet të studiuesve dhe të zbuluesve që punojnë në sferën e robotikës.

5 nëntor 2013

Komisioni Evropian: zgjidhje inovative për infrastrukturën në Ballkanin Perëndimor

Institucionet evropiane dhe ndërkombëtare kanë rënë dakord që ta intensifikojnë bashkëpunimin e tyre për investimet kryesore infrastrukturore në vendet e Ballkanit Perëndimorë dhe së bashku të krijojnë instrumente inovative financiare që do ti kanalizojnë fondet publike dhe private.

16 tetor 2013

Dita Botërore e Ushqimit: Komisioni e thekson përkushtimin për reduktimin e mbeturinave nga ushqimi në Evropë

Sot shënohet Dita Botërore e Ushqimit – një rast për ta përkujtuar vetveten se rreth një të tretat të ushqimit mbetet si mbeturinë në nivel global.

15 tetor 2013

Fituesit të Çmimit EBBA 2014 për muzikë

Fituesit të Çmimit 2014 European Border Breakers 2014 për performancë më të mirë të muzikës pop në Evropë me sukses ndërkufitarë, u shpallën sot...

7 Tetor 2013

Propozimi i BE-së për shfrytëzim të avokatit do të bëhet ligj

Propozimi i BE-së që u garanton qytetarëve të BE-së këshillim nga avokat kur ballafaqohen me procedura penale u miratua zyrtarisht sot, pasi që dha pëlqim Këshilli i Ministrave.

10 Shtator 2013

Parlamenti Evropian e miratoi propozimin e Komisionit për qasje në mbrojtje ligjore

Sot ligji i ri i cili e garanton të drejtën e të gjithë qytetarëve që të këshillohen nga avokat kur ballafaqohen me procedura penale u mbështet nga Parlamenti Evropian i cili e miratoi propozimin..

10 Shtator 2013

Konkurs ndërkombëtarë për video Zëra të rinj kundër varfërisë

Konkursi për video EDD 13 'Zëra të rinj kundër varfërisë' i inkurajon fëmijët dhe të rinjtë në moshë prej 13 deri në 24 vjet të bëjnë që zëri i tyre të dëgjohet në dialogun..

9 Shtator 2013

Mjedisi: Aktivitete të reja të BE-së për mbrojtjen e biodiversitetit nga speciet problematike invazive

Komisioni Evropian sot propozoi legjislacion të ri për parandalimin dhe menaxhimin e kërcënimit nga speciet invazive, i cili është duke u shtuar me shpejtësi të madhe. Aktualisht, në Evropë ekzistojnë më se 12 000..

3 Shtator 2013

Komisioni Evropian në kërkesë të “Kryeqytetit të inovacionit"

Sot Komisioni Evropian filloj me kërkesë të kryeqytetit të parë evropian të inovacionit, ose iKryeqyteti. Çmimi do ti ndahet...

3 Shtator 2013

Java Botërore e Ujit: 70 milionë njerëz lidhen me ujë të pijshëm falë ndihmës së BE-së

Në periudhën mes vitit 2004 dhe 2012, ndihma financiare e Bashkimit Evropian (BE) ka ndihmuar më shumë se 70 milionë njerëz në vendet në zhvillim, të fitojnë qasje..

3 Shtator 2013

Agjenda Dixhitale: Projekti i financuar nga BE-ja përdor robote dhe jo njerëz, për të inspektuar kontejnerët petrokimikë

Komisioni Evropian, bashkë me një konsorcium të përbërë nga dhjetë kompani evropiane të udhëhequra nga Shell, sot nis projektin PETROBOT project, i cili do të krijojë..

9 Gusht 2013

Deklarata e Përfaqësueses së Lartë, Catherine Ashton, në emër të Bashkimit Evropian dhe me rastin e Ditës Ndërkombëtare të Popujve Autoktonë të Botës

“Sot, kur festojmë Ditën Ndërkombëtare të Popujve Autoktonë të Botës, ne konfirmojmë mbështetjen e BE-së për ata në gjithë botën. Ne u bashkangjitemi në kremtimin e trashëgimisë..

29 Korrik 2013

Komisioni i mbulon zbrazëtirat ligjore për mbrojtjen unitare të patentës

Komisioni Evropian ka propozuar kompletim të kornizës ligjore për mbrojtjen e patentës në mbarë Evropën me avancimin e rregullave të BE-së për kompetencën ligjore të gjykatave dhe njohjen e vendimeve gjyqësore (e ashtuquajtura “Rregullorja e Brukselit”)..

29 Korrik 2013

286 milion euro në vitin 2012 janë siguruar nga Instrumenti i BE-së për stabilitet

Komisioni Evropian miratoi raport mbi aktiviteteve të ndërmarra në vitin 2012 në kuadër të Instrumentit për stabilizim (IfS), i cili paraqet një nga instrumentet kryesore të Bashkimit Evropian për ndihmë të jashtme. Ky raport (i gjashtë) vjetor e demonstron kontributin..

24/07/2013

Dritë të gjelbër për GPS-in evropian: : Pozicionim fiks i suksesshëm i Galileos

Dritë të gjelbër për navigacionin satelitor evropian: Sot, me demonstrim publik në Fucin, Itali, Nënkryetari i Komisionit Evropian Antonio Tajani e bëri publik pozicionimin fiks të suksesshëm në bazat e katër sateliteve të BE-së. Ky pozicionim fiks...

24/07/2013

Drejtë sektorit më konkurrent dhe më efikas evropian për mbrojtje dhe për siguri

Ndikimi i Evropës është rritur, andaj paraqitet nevoja për politik të jashtme dhe të sigurisë së përbashkët më të fuqishme. Valët e vazhdueshme të shkurtimeve të buxhetet për mbrojtje dhe fragmentimi i tregjeve evropiane për mbrojtje e kërcënon kapacitetin evropian për ruajtjen...

19/07/2013

Tregime kulturore “Fotografia – dëshmi ose viktimë”

Me shënimin e përvjetorit të 50 të tërmetit të tmerrshëm të Shkupit, dhe në kudër të programit Tregime kulturore, Qendra Informative e BE-ës, do të jetë nikoqir i prezantimeve të fotografëve të njohur ndërkombëtarë Tomislav Peternek dhe Frans Welters, të cilët e kanë fotografuar Shkupin në ditët dhe javët e para pas tërmetit..

08/07/2013

Numri i studentëve Erasmus arrin në 3 milionë

Numrat e shpallura sot tregojnë se mbi 3 milionë studentë kanë përfituar nga grantet Erasmus të BE-së që nga nisja e skemës së këmbimit në vitin 1987. Statistika, e cila përfshin vitin akademik 2011-2012, gjithashtu tregon se programi u ka mundësuar më se 250 000 studentëve Erasmus – një rekord i ri – të kalojnë një pjesë të studimeve të tyre të larta arsimore...

05/07/2013

Mjedisi dhe Klima: Komisioni investon 281.4 milionë euro në projekte të reja për mjedisin dhe klimën

Komisioni Evropian ka miratuar financimin e 248 projekteve të reja në kuadër të programit LIFE+, fondi mjedisor i Bashkimit Evropian. Projektet përfshijnë veprime në fushat e ruajtjes së natyrës, ndryshimit të klimës, politikës së mjedisit dhe çështjet e informimit dhe komunikimit lidhur me mjedisin në të gjitha Shtetet Anëtare.

03/07/2013

Lituania kryeson me Keshillin e Bashkimit Evropian

Me 1 korrik, Republika i Lituanise e mori kryesimin me Keshillin e Bashkimit Evropian. Lituania eshte shteti i pare Baltik i cili kryeson me Keshillin e BE-se. Cdo gjashte muaj, secili nga 28 shtetet anetare te BE-se e udheheqe krijimin e legjislacionit te BE-se.

01/07/2013

U hap thirrja e 3-të për Propozim Projekte në suaza të Bashkëpunimit Ndërkufitar IPA

Duke filluar nga 23 qershori, hapet thirrja e 3-të për Propozim Projekte në suaza të Programit për Bashkëpunim Ndërkufitar IPA (CBC) Greqi – ish Republika Jugosllave e Maqedonisë, e cila është e hapur për autoritetet nacionale, rajonale ose vendore publike, organet e qeverisura nga e drejta publike, organizata në suaza të të drejtës private dhe organizata ndërkombëtare.

26/05/2013

Të drejtat e pasagjerëve në BE – Pyetjet më shpesh të parashtruar

Për herë të parë – miliona turistë që udhëtojnë në BE këtë verë do të jenë të mbrojtur nga të drejta gjithëpërfshirëse të pasagjerëve – nëse udhëtojnë me aeroplan, tren, anije, autobus ose makinë.

26/06/2013

Buxheti i BE-se per vitin 2014 arrin vleren 142.01 euro

Komisioni ka miratuar propozim buxhetin per vitin 2014, me vlere prej 142.01 miliarde euro, ne forme te kostos totale te obligimeve ligjore dhe 135.9 miliarde euro ne forme te shpenzimeve gjate vitit buxhetor. Propozim buxheti per vitin 2014 eshte rreth 6% me i ulet sivjet, si per obligimet ashtu edhe per pagesat.

29/04/2013

Harpa fiton çmimin e Bashkimit Evropian për arkitekturë bashkëkohore

Halla për koncerte dhe Qendra për konferenca në Rekjavik, Islandë Harpa, është fituese e Çmimit të Bashkimit Evropian për arkitekturë bashkëkohore.

21/03/2013

Bashkëpunimi i BE-së perceptuar pozitivisht nga fqinjët e vet

Qytetarët në zonën e Fqinjësisë Evropiane janë kryesisht pozitivë për marrëdhëniet që vendi i tyre i ka me Bashkimin Evropian – kështu tregojnë rezultatet e Barometrit të Fqinjësisë së Bashkimit Evropian, i cili u publikua sot. Ky mendin është i fuqishëm në Fqinjësinë Jugore ku më shumë se gjysma e të anketuarve i përshkruajnë marrëdhëniet si të mira.

19/03/2013

Mjedis: Komisioni u ndihmon shteteve anëtare të BE-së që të jenë në hap me menaxhimin e qëndrueshëm të mbeturinave

Çdo vit, çdo qytetarë të Evropës prodhon mbi 500 kilogram mbeturina komunale, prej të cilëve më shumë se një të tretat derdhen në deponi. Përderisa disa shtete anëtare të BE-së kanë arritur që ti shfrytëzojnë këto resurse në mënyrë...

05/03/2013

Vite të jetës me shëndet të mirë në vitin 2011

Vite të jetës të kaluara në gjendje të mirë shëndetësore i matin vitet që një person mund të pret që do të jetoj në kushte të mira shëndetësore. Pas lindjes, gratë dhe burrat nga 27 shtetet anëtare të BE-së në vitin 2011 mund...

01/03/2013

Kufij inteligjente': për Evropë të hapur dhe të sigurt

Udhëtuesit nga kufijtë e jashtme të BE-së janë në rritje dhe pritet të rriten akoma më shumë në të ardhmen. Vetëm kalimet në pikat kufitare në aeroportet mund të rriten për 80%, nga 400...

28/02/2013

Udhëzime për stimulimin financiar: Promovimi i automjeteve me energji efikase

Komisioni Evropian sot publikoi udhëzimet e reja se si duhet Shtetet Anëtare të përdorin stimujt financiarë për të shtuar më së miri kërkesën për automjete me emetim të vogël të CO2. Aktualisht, rregullat për motivimet financiare...

28/02/2013

Industria e kozmosit të BE-së konkurrente dhe e shmangur nga përplasjet satelitore

Komisioni Evropian propozoj masa për ta mbajtur konkurrencën e industrisë evropiane të kozmosit dhe për të vendosur sistem për shmangien e përplasjeve satelitore. Përderisa BE-ja është lojtarë i fuqishëm në tregun...

27/02/2013

Triumfi në çmimet Oskar për filmat e mbështetur nga MEDIA – Amour dhe Searching for Sugar Man

Komisioneri Evropian Andrula Vasiliu ka shprehur respekt për producentët e filmave të mbështetur nga BE-ja Amour dhe Searching for Sugar Man, pas suksesit të tyre në Akademinë

15/02/2013

Erasmus për të gjithë: gjendja aktuale

Deklaratë nga Androulla Vassiliou, Komisare evropiane për arsim, kulturë, shumë-gjuhësi dhe rini në Këshillin për arsim, të rinj, kulturë dhe sport (15 shkurt 2013).

06/02/2013

Festivali i Berlinit do të projektoj 17 filma të përkrahur nga BE-ja përmes Programin MEDIA

Për dy javë (7 – 17 shkurt), edicioni i 63-të i Festivalit të filmit të Berlinit do ti projektoj disa nga filmat më të mirë evropian dhe ndërkombëtarë, përfshirë edhe 17 filmat të përkrahur nga programi eminent i BE-së MEDIA. Këto filma, nga ky program ...

29/01/2013

Politika rajonale e BE-së: Ndërtimi i besimit në komunitetet e ndara

Pas Çmimit Nobel i cili iu nda Bashkimit Evropian, Komisioni Evropian u bën thirrje komuniteteve të ndara në BE-në dhe jashtë saj të konsiderojnë se si mund ti shfrytëzojnë eksperiencat e programit PAQE (PEACE) të BE-së në Irlandën Veriore dhe rajonin kufitarë të Irlandës.

25/01/2013

Konferencë e BE-së për ndihmën e përtërirë financiare për vendet që dëshirojnë të bëhen anëtare

Sot, në Bruksel, Komisioni Evropian do të jetë nikoqirë i konferencës në të cilën do të diskutohen përgatitjet për Instrumentin e ri për ndihmë para-aderuese për periudhën 2014 – 2020 (IPA II). Konferenca do të përqendrohet në atë se si të sigurohet ndihmë efikase dhe konstruktive për Ballkanin Perëndimorë, Turqinë dhe Islandën në rrugën e tyre drejtë anëtarësimit në BE.